Salon pohištva

salon pohištvaLesna industrija in z njo povezana prodaja pohištva sta v obdobju velikih sprememb, ki so posledica globalizacije, gospodarskih sprememb na tržišču in napredka tehnologije. Zaradi velikih političnih in gospodarskih sprememb doma in v svetu se je tudi pohištvena industrija znašla v prehodnem obdobju.

Na evropskem trgu se največ pohištva proda v velikih trgovinah, ki imajo močno razvejano mrežo velikih specializiranih prodajnih salonov pohištva in so razpršeni po večjih mestih. S tem ima kupec na voljo večjo izbiro ter možnost takojšnjega nakupa, kvalitetno svetovanje in poprodajne usluge. Večinoma je pohištvo razstavljeno po vrsti asortimana. Tudi na evropskih trgih je mogoče opazit, da je prevelika ponudba za kupca obremenjujoča, ker se težko odloči za nakup.

Novejši trend je odpiranje salonov pohištva, ki se specializirajo samo za določene skupine pohištva, kot so spalnice, kuhinje, dnevne sobe, otroške sobe, ipd.

Pohištvo je mogoče kupiti tudi preko spleta in prodajnih katalogov, vendar se je na takšen način težje odločiti, ker prave prostorske slike pohištva ne vidiš in ga ne moreš preizkusiti. Zato kupci še vedno raje obiščejo salon pohištva ter se na lastne oči prepričajo o ponudbi, kot da bi iskali informacije preko spletnih strani.

Dober salon pohištva mora poznati kupca, njegove navade, potrebe in želje, saj to zanj pomeni zmago v veliki ponudbi raznovrstnega pohištva na pohištvenem trgu. Kupca je potrebno za nakup pohištva motivirati. Danes, ko je čas presežne ponudbe na odločitev o nakupu pohištva ne vpliva zgolj potreba. Prisotni sta tudi emocija in težnja po zadovoljitvi želje po nakupu. V Sloveniji ima v današnji tržnih pogojih le trgovinski salon pohištva, možnosti za uspeh. To omogoča veliko število dobaviteljev, kar omogoči velik in raznolik asortiman pohištva. Saloni morajo imeti dovolj velik razstavni prostor, dovolj veliko skladišče, ki kupcem omogočajo takojšnji nakup. Za dobro prodajo mora salon nuditi strokoven in izobražen kader, ki zna prodati pohištvo.